Haaruitval komt bij veel mensen voor
Haaruitval kent een grote diversiteit aan oorzaken en komt dan ook bij veel verschillende groepen mensen voor. Hieronder worden een aantal specifieke groepen besproken.
Mannen lijden vaker onder haaruitval dan vrouwen
Tussen mannen en vrouwen bestaat een verschil wat betreft de meest voorkomende vorm van haaruitval. Bij mannen komt erfelijk gerelateerde haaruitval (alopecia androgenetica) het meest voor, terwijl bij vrouwen vaker sprake is van diffuse haaruitval (alopecia diffusa). Ook is het zo, dat sterke haaruitval zich in het algemeen iets meer bij mannen dan bij vrouwen voordoet. Hoewel de statistieken variëren, kan grofweg worden gesteld dat ongeveer twee op de vijf mannen last heeft van haaruitval, tegenover één op de drie vrouwen.
Haaruitval is gerelateerd aan leeftijd
Haaruitval komt niet alleen op oudere leeftijd voor. Integendeel: ook baby’s verliezen haar! De verloren haren worden bij zuigelingen echter heel snel vervangen door nieuwe haren, terwijl dit regeneratieproces op latere leeftijd helaas steeds minder actief is. Normaal haarverlies behoort tot het normale verouderingsproces en wordt daarom niet voor niets ‘alopecia senilis’ genoemd. Het betrekt zich niet alleen op de haren en haarwortels, maar ook op het algemene celverouderingsproces. De overgang (menopauze) gaat bij veel vrouwen gepaard met versterkt haarverlies, omdat zich in deze periode veel hormoonschommelingen voordoen, wat de kans op haaruitval doet vergroten.
Een slecht voedingspatroon brengt het haar in gevaar
Haarverlies kan verband houden met een verkeerd voedingspatroon. Ongezond voedsel of te weinig variatie in de voeding – denk hierbij aan strenge diëten – kunnen daarom de oorzaak zijn van haaruitval, omdat het lichaam niet elke dag de essentiële voedingsstoffen opneemt. Wetenschappelijk onderzoek heeft het belang van calorieën (dagelijks minimaal 1.000) en eiwitten aangetoond.
Ook is een constante aanvoer van vitamines, mineralen en aminozuren nodig om de haren gezond te houden. Een bijzondere rol is weggelegd voor biotine, omdat een tekort hieraan lijdt tot haaruitval. Ook een tekort aan zink of ijzer kan negatieve gevolgen hebben voor het haar. Aangezien ijzer vaak via vleesproducten wordt ingenomen, is het risico op een tekort hieraan bij vegetariërs en veganisten vergroot.
Stress is niet goed voor het haar
Onderzoek heeft aangetoond dat stress zowel een indirecte als directe invloed heeft op het haar. Het kan bestaande haaruitval versterken, maar ook de oorzaak zijn van haarverlies. Vooral de vorm alopecia areata (pleksgewijze kaalheid) wordt in dit verband vaak genoemd, hoewel wetenschappers het hier niet eenduidig over eens zijn. Bij alopecia diffusa (diffuse haaruitval) bestaat een duidelijk wetenschappelijk vastgesteld verband met psychologische factoren als extreme stress. Telogeen effluvium – de meest voorkomende vorm van alopecia diffusa – blijkt door stress zowel te kunnen ontstaan als te worden versterkt.
Haaruitval als gevolg van een ziekte of aandoening
Haaruitval komt regelmatig voor als bijverschijnsel van bepaalde ziekten of aandoeningen. Zo doet het zich vaak voor bij mensen die last hebben van een infectie (in dit geval spreekt men van alopecia symptomatica) en bij gordelroos, wondroos en abcessen. Andere samenhangen worden vaak gevonden bij onder andere een slecht werkende schildklier, syfilis en depressie. Vanwege het risico op voedingsstoffentekorten hebben mensen met een eetstoornis, zoals anorexia of boulimia, ook vaak last van haaruitval. Naast ziekten en aandoeningen zelf, kan ook de medicinale behandeling ervan de oorzaak zijn van haaruitval. Dit geldt vooral voor bètablokkers, antistollingsmedicijnen, schildkliermedicatie en medicijnen die bij de bestrijding van kanker worden ingezet. Bij vrouwen kan de inhoudsstof progestageen – wat in anticonceptiemiddelen zoals het spiraaltje voorkomt – een rol spelen.
Dit is niet verrassend aangezien dit hormoon dezelfde eigenschappen bezit als het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron, dat vaak wordt ingezet als middel tegen overbeharing.