Hierdoor neemt haaruitval toe

Drie zaken die het risico op haaruitval verhogen

Bij mannen is haaruitval voor een groot deel genetisch bepaald. Dit wordt alopecia androgenetica of androgenetische / erfelijke alopecia genoemd, de Latijnse naam voor de meest voorkomende vorm van haaruitval. Naast de genetische factor, zijn er een aantal dingen die het risico op haarverlies kunnen vergroten en reeds aanwezige haaruitval kunnen versterken. Wanneer deze zaken worden vermeden, is het risico op haaruitval kleiner.

Roken

De meest recente wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat er een duidelijk verband bestaat tussen tabaksconsumptie en haaruitval. Dit geldt vooral bij androgenetische alopecia: rokers met een erfelijke aanleg voor haaruitval bleken significant meer last te hebben van haaruitval dan niet-rokers met erfelijke aanleg voor haaruitval. Een onderzoek dat werd uitgevoerd door het Far Eastern Memorial Hospital en de National Taiwan University bevestigt dit verband heel duidelijk: van de 740 mannen in de leeftijdscategorie van 40 tot 90 jaar hadden de rokers een verhoogd risico op haaruitval van bijna 80% in verhouding tot de niet-rokers en ex-rokers! Een verontrustende uitkomst voor de rokers onder ons!

Ook bestaat een duidelijk verband tussen haarverlies en de mate waarin tabak wordt geconsumeerd. Uit hetzelfde onderzoek bleek namelijk dat mannen die dagelijks meer dan 20 sigaretten rookten 130% meer kans op androgenetische alopecia hebben in verhouding tot niet-rokers. Cijfers die er niet om liegen! Om een vertekening van de leeftijdsvariabele te voorkomen, werden in het onderzoek telkens dezelfde leeftijdsgroepen met elkaar vergeleken.

Over de exacte oorzaken van het verband tussen alopecia androgenetica en tabaksconsumptie/ rookgedrag zijn de wetenschappers het nog niet helemaal eens. Maar vermoedelijk is de verklaring te zoeken in het feit dat roken een negatieve invloed heeft op de hormonen. Bovendien worden de bloedvaten door de schadelijke stoffen in tabak aangetast, waarom de haren minder goed in staat zijn om belangrijke voedingsstoffen op te nemen. In het volgende stukje gaan we gedetailleerder in op het belang van voeding met betrekking tot het haar.

Verkeerde voeding en diëten

Zodra de zomer in aantocht is, hebben veel mensen last van dieetkriebels. Een strak wasbordje staat in het zwembad immers stukken beter dan een blubberbuik. In principe is er natuurlijk niets mis met het voornemen om af te vallen en een gezond gewicht te bereiken. Zorgwekkend is echter dat veel mensen zich op het eerste de beste dieet storten, zonder goed te letten op de juiste combinaties aan voedingsstoffen. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar kan ook bijzonder schadelijk voor de toestand van de haren zijn. Een te eenzijdige voeding kan direct leiden tot haaruitval. Mensen die minder dan 1000 calorieën per dag  binnen krijgen of eiwitarm eten, hebben een verhoogd risico op haarverlies.

Voor een gezonde haargroei zijn niet alleen vitaminen, maar ook aminozuren, mineralen en sporenelementen belangrijk. Een gebrek aan bepaalde stoffen kan haaruitval tot gevolg hebben. Dit geldt onder andere voor de stof biotine, ook wel bekend onder de oude benamingen vitamine H, vitamine B7 of vitamine B8. Van de sporenelementen zink en ijzer is eveneens wetenschappelijk bewezen dat ze essentieel zijn voor gezonde haren. Vaak hebben vegetariërs last van bloedarmoede (een ijzertekort), omdat vooral vlees veel ijzer bevat. Voedingssupplementen kunnen in dergelijke gevallen uitkomst bieden.

 

Stress

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat stress van negatieve invloed kan zijn op de gezondheidstoestand van het lichaam en ook specifiek van het haar. Het kan haaruitval versterken, en zelfs veroorzaken! Een onderzoek van de Berliner Charité wees uit dat emotionele stress de groeifase van het haar verkort en bovendien ontstekingen aan de haarwortels kan veroorzaken. Stress lijkt vooral tot diffuse haaruitval (telogeen effluvium) te leiden. Een eenduidig verband tussen stress en alopecia areata (pleksgewijze kaalheid) is vooralsnog niet duidelijk aangetoond.

Amerikaanse wetenschappers hebben onlangs bij toeval ontdekt dat stressgerelateerde haaruitval met de peptide Astressin-B kan worden afgeremd. Het is zelfs in staat om de groei van nieuwe haren te bevorderen! Tot nu toe werd dit echter alleen bij muizen vastgesteld en getest. Het zal nog een paar jaar duren voordat er concreet kan worden gewerkt met dit inzicht en de peptide bij mensen met haarproblemen wordt ingezet.

Lees meer