De belangrijkste voedingsstoffen voor het haar

Waarom zijn voedingsstoffen zo belangrijk voor het haar?

Voor een gezonde groei hebben de haren diverse voedingsstoffen nodig, waaronder vitaminen, mineralen, aminozuren en sporenelementen. Wanneer deze niet in de juiste samenstelling of hoeveelheid beschikbaar zijn, worden de haarzakjes kleiner en dunner en kunnen de haren als gevolg uitvallen. Vele vormen van haaruitval kunnen middels de juiste voeding en voedingssupplementen met succes worden aangepakt. Een wetenschappelijk onderzoek dat door het universitair ziekenhuis Zürich werd uitgevoerd, toonde aan dat een supplement met vitamine B en cystine (wat uit een geoxideerde vorm van het aminozuur cysteïne ontstaat) zeer effectief bleek bij de behandeling van diffuse haaruitval. De onderzoeksleider benadrukte bovendien het belang van suppletie met deze stoffen bij het behandelen van androgenetische haaruitval. Een aantal voedingsstoffen zijn essentieel voor de haren:

Vitamine B

Vrijwel alle vitaminen uit de B-groep zijn voor gezonde haren belangrijk. Vooral vitamine B3 (niacine / nicotinezuur), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine) en B7 / B8 (biotine) zijn essentieel voor de haargroei, doordat ze een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling in de haarwortels. De actieve vorm van vitamine B6, pyridoxal-fosfaat, is belangrijk omdat het verantwoordelijk is voor bijna alle omzettingsreacties van aminozuren. Biotine, ook wel bekend onder de namen vitamine H, B7 of B8, zorgt ervoor dat het haar krachtig is en zijn glans behoudt. Ook voorkomt het ontstekingen aan de haarwortels, die tot haarverlies kunnen leiden. Kenmerkend voor een gebrek aan biotine zijn haaruitval en kleurverandering van de haren.

Methionine/ Cysteïne

Methionine, cysteïne en keratine worden vaak in één adem genoemd. L-methionine is een zwavelhoudend aminozuur dat niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt. Daarom behoort het tot de zogeheten essentiële aminozuren: de mens moet ze via de voeding of voedingssupplementen binnenkrijgen. Het niet-essentiële aminozuur L-cysteïne kan uitsluitend uit methionine worden aangemaakt. Bij een tekort aan methionine, zal ook cysteïne dus een essentieel aminozuur worden. Het eiwit keratine bestaat op zijn beurt weer uit zwavelhoudende aminozuren, hoofdzakelijk uit cysteïne. Deze drie stoffen zijn samen essentieel voor de toestand van de haren. Terwijl in het verleden vaak de belangrijkste rol werd weggelegd voor cysteïne, wordt tegenwoordig vaak benadrukt dat methionine de hoofdrol moet spelen in combiproducten tegen haaruitval.

Arginine

Het aminozuur arginine is belangrijk voor de haren omdat het de doorbloeding van de haarwortels bevordert. Hierdoor zijn de haren in staat om voedingsstoffen goed op te nemen en te verwerken. Hoewel het lichaam arginine in principe zelf kan aanmaken, is er toch vaak sprake van een tekort. Vooral bij stress of lichamelijke aandoeningen ontstaan er gauw tekorten, zodat suppletie noodzakelijk is.

Glutamine

Het aminozuur glutamine, resp. het daaruit gevormde glutaminezuur, draagt ook bij aan een gezonde haargroei. Het lichaam kan dit in principe zelf aanmaken, maar vanaf een bepaalde leeftijd en bij bepaalde fysieke belasting is de hoeveelheid niet altijd toereikend.

Zink

Het sporenelement zink heeft verschillende functies met betrekking tot de haren. Niet alleen is het verantwoordelijk voor de regeneratie van de haarcellen, ook zorgt het ervoor dat de haren sneller groeien. Zink speelt een rol bij de vorming van keratine en beschermt de haarwortels tegen ontstekingen. Bovendien wordt zink bij de collageenontwikkeling gebruikt, die voor het bindweefsel zorgt waarin de haarwortels zich bevinden.
Suppletie met zink verdient om verschillende redenen een aanbeveling. Ten eerste komt een tekort aan zink in West-Europa steeds vaker voor. Daarnaast kan dit essentiële sporenelement niet door het lichaam worden opgeslagen, dus is een constante aanlevering van buitenaf zeer belangrijk. De inname via een voedingssupplement zorgt voor een stabiele concentratie van zink in het lichaam.

IJzer

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat een ijzertekort – beter bekend onder de benaming bloedarmoede – tot haaruitval leidt. Het sporenelement ijzer is als bestanddeel van hemoglobine namelijk verantwoordelijk voor het zuurstoftransport in het bloed. Zonder zuurstof is geen haargroei mogelijk. Vooral voor vegetariërs zijn supplementen met ijzer belangrijk. Een ondersteunende rol is in dit geval overigens weggelegd voor vitamine C (ascorbinezuur), dat ervoor zorgt dat ijzer zich kan binden aan de rode bloedlichaampjes en op die manier bij de haren terecht kan komen.

Lees meer