Behandeling van haaruitval: van binnenuit of buitenaf?

Dat sommige processen onomkeerbaar en niet terug te draaien zijn, staat vast. Soms kun je ze hoogstens vertragen om erger te voorkomen. Dit geldt ook voor vele lichaamsprocessen en in het bijzonder voor haaruitval. Gedeeltelijk kun je haaruitval toeschrijven aan het normale verouderingsproces. Er zijn echter ook andere mogelijke oorzaken van haarverlies. Om iets te kunnen ondernemen tegen haaruitval, is het essentieel om de precieze oorzaak ervan te achterhalen. Alleen dan kan een geschikte behandeling worden gekozen om de situatie te verbeteren.

Meestal beginnen we pas te zoeken naar een oplossing voor ons haarprobleem als de symptomen heel duidelijk zijn: er is zichtbaar sprake van haarverlies of kale plekken. Het zou echter beter zijn, om veel eerder te beginnen met een geschikte behandeling. De vraag is zelfs, of een preventieve behandeling misschien niet het allerbeste zou zijn om buitensporig haarverlies te voorkomen.

Want zoals Boeddha 2500 jaar geleden stelde: “als je geen pijnlijke gevolgen wilt ondervinden, dien je de oorzaken kwijt te raken”.

Erfelijke oorzaken van haaruitval kunnen wij niet beïnvloeden. Oorzaken die mogelijk samenhangen met voeding of hormonen, zijn wél beïnvloedbaar en daarom belangrijk om hier door te nemen. Fastfood, graanproducten, genetisch gemanipuleerde, bestraalde en behandelde groente en fruit, kunstmatige aroma’s en zoetstoffen, pesticiden, geraffineerde suiker en vele andere zaken vormen een grote belasting voor ons organisme. Het lichaam dreigt onvoldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om nog goed te kunnen functioneren. Alle cellen in ons lijf, waaronder de haarcellen, hebben voldoende microvoedingsstoffen nodig om naar behoren te kunnen presteren.

Helaas stoppen we onszelf vaak vol met troep, zoals vleesproducten die vol hormonen en antibiotica zitten omdat dieren in de intensieve veehouderij deze middelen binnenkrijgen. Ook ons lichaam wordt op deze manier belast. Er zou sprake kunnen zijn van een verband tussen de vleesconsumptie van jonge mannen en hun haaruitval, die zich op steeds jongere leeftijd voordoet.

Voorkomen

Het effect van iets dat in het lichaam wordt veroorzaakt, kunnen we via externe maatregelen nauwelijks beïnvloeden. Daarom mogen we bijvoorbeeld van een shampoo tegen haaruitval ook geen al te grote verwachtingen hebben. Des te belangrijker is het om te kijken naar interne maatregelen binnen het organisme. Wanneer we de voedingsstoffensituatie bijvoorbeeld onder de loep nemen en verbeteren, komen we ineens een stuk verder!

Belangrijk is het om op extern vlak de zaken te schrappen die schadelijk voor onze haren zijn. Te denken valt hierbij aan chemische shampoos of andere agressieve haarproducten. Beter is het om deze te vervangen door milde, biologische producten om zo de hoofdhuid niet te irriteren.

Intern gezien moeten we ervoor zorgen dat ons lichaam van alle belangrijke microvoedingsstoffen is voorzien. Eventueel moeten we ons voedingspatroon aanpassen of een voedingssupplement gebruiken om eventuele tekorten aan te vullen.

Een combinatie van beide maatregelen is zinvol om de haargroei, celvorming en doorbloeding van de hoofdhuid te stimuleren. Zowel van binnenuit als van buitenaf werken we op die manier aan een verbetering van de haarconditie. Hoewel we geen snelle wonderen mogen verwachten, zal dit uiteindelijk zijn vruchten afwerpen in onze strijd tegen de haaruitval.

De reclameindustrie wil ons wel degelijk graag wondermiddelen aansmeren en probeert haar leugens op een aantrekkelijke manier te verkopen.

Toch is het zonde om hierin te geloven. In het geval van erfelijke haaruitval zijn er maar weinig middelen effectief om de haartoestand te verbeteren. Als kaalheid in de familie zit, is de kans klein dat we de situatie echt kunnen beïnvloeden met “wondermiddeltjes”.

Wordt onze haaruitval echter veroorzaakt door verkeerde voeding of hormoonschommelingen, is de kans op verbetering veel groter. Met behulp van voedingssupplementen kunnen we namelijk grote invloed uitoefenen op alle micro-organismen in ons lichaam.

Een supplement dat en combinatie uit biotine, foliumzuur, zink en aminozuren bevat, is zeer zinvol maar heeft een zekere ‘opstarttijd’ nodig om zijn volledige werking te kunnen ontwikkelen. Eventuele tekorten in het lichaam zijn namelijk niet in een dag aan te vullen. Door ze dagelijks in te nemen met mineraalwater kunnen alle stoffen optimaal in de haarcellen en kleinste haarvaten terecht komen.

Lees meer