Haaruitval voorkomen

Haaruitval kan gedeeltelijk worden voorkomen

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben en is helaas niet altijd te voorkomen. De oorzaak en vorm van haaruitval zijn hierin bepalend. Toch zijn er een aantal zaken die het risico op haarverlies kunnen verkleinen. Hieronder volgen de belangrijkste tips.

Voedingsstoffen kunnen helpen

Voor gezond en vitaal haar zijn verschillende voedingsstoffen onontbeerlijk. Vooral vitamine B, verantwoordelijk voor de kracht en elasticiteit van de haren, speelt een belangrijke rol. Omdat haaruitval door infecties kan worden veroorzaakt, is biotine eveneens significant. Deze stof die ook wel onder de namen vitamine B7, vitamine B8 of vitamine H bekend is, beschermt de haren namelijk tegen ontstekingen. Een gebrek aan biotine kan bovendien rechtstreeks tot haaruitval leiden. Andere belangrijke stoffen zijn de aminozuren cysteïne, arginine en glutamine. Deze worden niet altijd in voldoende mate door het lichaam zelf aangemaakt, vooral niet op oudere leeftijd. Verder heeft het haar verschillende sporenelementen nodig, waaronder zink en ijzer. Ook deze stoffen zijn niet altijd voldoende ins ons lichaam aanwezig, vooral niet bij een niet-uitgebalanceerd voedingspatroon of wanneer bepaalde diëten worden gevolgd. Voedingssupplementen kunnen in deze gevallen uitkomst bieden. Ze werken echter alleen effectief bij haaruitval die wordt veroorzaakt door voedingsstoffentekorten.

Overmatige stress vermijden

Er lijkt een verband te bestaan tussen bepaalde vormen van haaruitval en stress. Dit geldt voor diffuse haaruitval (telogeen effluvium), waarbij de haren over het hele hoofd uitvallen, maar ook voor pleksgewijze haaruitval (alopecia circumscripta / alopecia areata). Wetenschappers hebben aangetoond dat pleksgewijze haaruitval niet alleen kan verergeren in situaties van grote stress maar zelfs kan worden veroorzaakt door stress! Een onderzoek van de Berliner Charité wees uit dat emotionele stress de groeifase in de haarcyclus verkort en bovendien ontstekingen aan de haarwortels kan veroorzaken, wat tot haaruitval kan leiden. Het is dus belangrijk om langere perioden van grote stress te vermijden. Sowieso is stress ongezond voor het lichaam, maar het staat dus ook vast dat het specifiek voor de toestand van ons haar weinig goeds doet.

Lees meer