Over mij

Een korte persoonlijke introductie: ik ben Jos Haanstra, 30 jaar en gek op computers en internet. Ik werk bij een internetbureau dat websites ontwerpt en reclame maakt. Ook in mijn vrije tijd ben ik eigenlijk niet bij de computer weg te slaan.
Lees meer

Mijn ervaringen met haaruitval

Tien jaar heb ik er voor nodig gehad om open te kunnen praten over de aandoening waaronder ik lijd: haaruitval. Al die tijd deed ik er alles aan om dit voor de mensen om me heen te verbergen. Ik droeg vaak petjes en mutsen om mijn steeds dunner wordende haardos te verstoppen. Op een gegeven moment hield ik dit niet langer vol en wilde ik de confrontatie aangaan. Misschien in eerste instantie vooral met mezelf. Ik besloot op zoek te gaan naar informatie en oplossingen. Ik begon met een bezoek aan de huisarts, maar nadat hij mij nogal oppervlakkig had bekeken, stelde hij dat het om een erfelijke aandoening ging, waar niets aan te doen viel. Ik moest het maar accepteren en ermee leren leven. Hier heb ik het even erg moeilijk mee gehad. Moest ik nou echt zo jong al dealen met deze ‘oude-mannen-look’? Wie wil er nu met diepe inhammen en steeds kaler wordende kop rondlopen op z’n twintigste? Was er echt niets aan te doen? Had ik niet tenminste recht op een uitgebreide diagnose?

Verlies van 100 haren per dag normaal?

Mijn haardrama begon rond mijn twintigste. Ik studeerde destijds en merkte dat ik ineens meer haar begon te verliezen dan voorheen. Ik las op internet dat het volgens dermatologen en artsen normaal is om ongeveer 100 haren per dag te verliezen. Het grote tellen begon. Een tijdje heb ik dagelijks geprobeerd om alle haren in het doucheputje, op mijn hoofdkussen en in mijn kam te tellen. Hoewel dit niet meeviel, kon ik toch duidelijk vaststellen dat ik ruim boven die 100 haren per dag zat. Een schok!

Haaruitval: pure wanhoop!

Ik kon niet geloven dat ik al zo jong te maken kreeg met kaalheid, dus ik begon een uitgebreide zoektocht naar het ultieme wondermiddel. Helaas kon geen enkel middel of product uit de cosmetische industrie zijn belofte wat betreft voller haar waarmaken. Ik bleef onverminderd last houden van haarverlies en ook de beloofde nieuwe haargroei bleef uit. Hierna probeerde ik tabletten met zink en biotine in hoge dosering uit, omdat ik had gelezen dat dit zou kunnen helpen. Ook dit bleek jammer genoeg voor mij niet te werken.

Lees meer