De juiste haarverzorging

Het is een fabeltje dat het verven of permanenten van het haar per definitie tot haaruitval leidt. Daarom moeten dergelijke uitspraken ook met een flinke korrel zout worden genomen. Het is echter wel zo dat de haarzakjes en haarschachten bij verkeerde behandelingswijzen (zoals vaak en lang op dezelfde plekken heet föhnen) en agressieve haarkleurmiddelen beschadigd kunnen worden, wat indirect kan leiden tot haaruitval. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken de juiste milde producten en behandelingen. Vaak weten professionele kappers goed wat ze doen en daarom is het beter om van hun expertise gebruik te maken dan zelf aan de slag te gaan met het haar.

Bepaalde shampooproducenten beweren dat hun producten in staat zijn om androgenetische alopecia (erfelijk gerelateerde haaruitval) te voorkomen door de levensduur van de haarwortels te verlengen. Een vrij bekende fabrikant propageert dit door te stellen dat het zogeheten “cafeïne complex” in zijn product zeer effectief werkt tegen haaruitval. Deze bewering wordt echter alleen door zijn eigen onderzoek ondersteund en is niet in andere wetenschappelijke onderzoeken bewezen.

Wordt het haar door haarverf beschadigd?

In de Griekse oudheid riskeerden vrouwen al hun haren te verliezen door hun haar te blonderen met agressieve middelen. Ook nu gaat blonderen nog altijd gepaard met bepaalde risico’s op haarschade. In een interview met de Britse boulevardkrant The Sun vertelde popicoon Lady Gaga onlangs nog dat veel van haar haren zijn uitgevallen sinds zij ze heeft laten blonderen. De vraagt rijst dan ook of het verstandiger is om af te zien van verven of blonderen.

Het staat vast dat er verfproducten en blondeermiddelen zijn die de haarwortels bij regelmatig gebruik beschadigen. Vooral mensen met een gevoelige hoofdhuid hebben hier last van. Bij verkeerd gebruik van de middelen is het risico uiteraard nog groter. Wie zijn haren niet heel vaak verft of blondeert en dit bovendien door een professional laat uitvoeren, hoeft echter niet bang te zijn voor beschadigd haar. Bij de meeste kappers wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van milde producten die het haar zo min mogelijk belasten en beschadigen.

Door veelvuldig blonderen en verven wordt het haar vaak glansloos, mat en droog. Dit is een gevolg van de behandeling, waarbij de haren voor het verven eerst met een chemische substantie worden opgeruwd zodat de verfpigmenten goed kunnen vasthechten. Om dit te voorkomen, gebruiken de meeste kappers tegenwoordig een voedend masker of een kuur na de verfbehandeling. Wie op een hele milde wijze wil verven, zou voor plantaardige verfproducten moeten kiezen die minder schadelijke stoffen bevatten dan de conventionele middelen. Het nadeel hiervan is echter dat er veel minder beschikbare kleuren zijn en blonderen of ontkleuren geen optie is.

Bestaat er een effectieve shampoo tegen haaruitval?

Dat bepaalde shampoos zeer agressief zijn en tot haaruitval kunnen leiden is algemeen bekend. Natuurlijk is dit voor de shampooproducenten geen goede reclame. Ze doen er daarom alles aan om ons te laten geloven dat hun producten juist het tegenovergestelde doen: namelijk haaruitval voorkomen. Maar is dit überhaupt mogelijk? Of is dit een verzinsel van de reclamewereld dat moet zorgen voor goede verkoopcijfers voor de fabrikant?

Ondanks het vele onderzoek dat naar haaruitval en haarproducten wordt gedaan, is er geen betrouwbaar bewijs van de effectiviteit van anti-haaruitvalshampoos. Alle zogenaamde bewijzen zijn afkomstig uit onderzoeken die door de producenten zelf zijn uitgevoerd of gefinancierd. Niet bepaald objectief materiaal dus. Alleen het feit dat sommige shampoos met cafeïne zorgen voor een betere doorbloeding van de hoofdhuid, is echt bewezen. Dit kan echter ook door middel van een simpele massage worden bereikt.

Shampoos zijn samengesteld uit chemische en synthetische stoffen, meestal aangevuld met vitamines en aroma’s. Ze werken van buitenaf op de haarstructuur en hebben daardoor sowieso slechts een beperkte invloed op de haargroei, die natuurlijk van binnenuit plaatsvindt.

Met behulp van trucs en bepaalde stofjes doen ze ons haar voller lijken of maken ze het zacht en glad. Helaas bezitten shampoos niet het vermogen om de oorzaak van haaruitval bij de wortel aan te pakken.

Shampoofabrikanten proberen ons ervan te overtuigen dat we ons haar met mircovoedingsstoffen kunnen voeden door middel van het gebruik van een shampoo. Dit is echter een fabel. Ons lichaam – dus ook de cellen die de haren produceren – kan alleen van binnenuit worden gevoed.

Daarom is het belangrijk om ons bij haaruitval vooral te concentreren op de juiste behandeling van binnenuit. Met behulp van een voedingssupplement dat een combinatie uit aminozuren, biotine, zink en foliumzuur bevat, kan het lichaam worden voorzien van de belangrijke voedingsstoffen die essentieel zijn voor gezond haar. Voor de verzorging van buitenaf, moeten we kiezen voor producten die de haren zo min mogelijk belasten. Milde producten dus, het liefst op natuurlijke basis en geen chemische rommel. In reformzaken en biologische winkels zijn talrijke geschikte haarproducten te vinden.

Vele vormen van haaruitval worden veroorzaakt door hormoonstoornissen of voedingsstoffentekorten, die op hun beurt het gevolg kunnen zijn van verkeerde voeding. Niet altijd krijgen we de juiste combinaties en hoeveelheden aan microvoedingsstoffen binnen. In dit geval kan een voedingssupplement een positieve invloed hebben op de toestand van het haar. Het helpt de haargroei te stimuleren van binnenuit.

Lees meer