Middelen tegen haaruitval

Slechts een paar middelen tegen haaruitval zijn effectief

Haaruitval is een eeuwenoud probleem. Er zijn aanwijzingen die er op duiden dat men er in de tijd van Aristoteles – meer dan 2.300 jaar geleden – al mee worstelde!

Gelukkig is men tegenwoordig niet meer afhankelijk van exotische middelen als egelbloed. In zo’n 95% van de gevallen hangt haaruitval samen met erfelijke factoren. De officiële diagnose luidt in dat geval ‘alopecia androgenetica’ of androgenetische haaruitval. Een onderzoek van de Duitse consumentenbond (Stiftung Warentest, 10/2003) heeft aangetoond dat helaas maar weinig middelen effectief bleken bij de behandeling van alopecia androgenetica.

Van de 21 geteste middelen bleken slechts twee “beperkt geschikt” te zijn. Geen enkel middel was in staat om nieuwe haren te laten groeien op plekken waar het haar was uitgevallen. De haaruitval kon in het beste geval alleen worden vertraagd of gestopt. Bovendien zou men levenslang gebruik moeten blijven maken van de bewuste middelen en medicijnen. Zodra het medicijngebruik namelijk werd gestaakt, bleek er opnieuw sprake te zijn van versterkt haarverlies.
Bij pleksgewijze kaalheid (alopecia areata) bleken 6 op de 10 proefpersonen baat te hebben bij een behandeling met diphenylcyclopropenone (DPCP), een middel dat onder leiding van een dermatoloog wordt ingezet bij haaruitval.

Regaine en Propecia

De twee geneesmiddelen die in het bewuste onderzoek van de Stiftung Warentest als beste uit de bus kwamen, zijn Regaine (ook wel Rogaine) en Propecia. Regaine die de werkzame stof minoxidil bevat, dient twee maal daags te worden aangebracht.

Hoewel een vertraging van de haaruitval wel werd gemeten tijdens het gebruik van Regaine, was dit helaas optisch nauwelijks zichtbaar.

Bij het andere geneesmiddel gaat het om tabletten van het merk Propecia met de werkzame stof finasteride. Bij dagelijks gebruik bleek dit middel effectief te werken bij alopecia androgenetica. Het zorgt er namelijk voor dat de omzetting van het geslachtshormoon testosteron in dihydrotestosteron (DHT) wordt onderdrukt en afgeremd, waardoor de haaruitval wordt geremd. Haarverlies kan hiermee weliswaar worden gestabiliseerd, maar het middel kan helaas niet bewerkstelligen dat er nieuw haar verschijnt op plekken waar het is uitgevallen.

Propecia is alleen geschikt voor mannen. Vrouwen kunnen in het geval van androgenetische haaruitval kiezen voor een medicijn dat oestrogeen bevat. Inmiddels zijn er ook een aantal tincturen beschikbaar die de werkzame stof minoxidil bevatten.

Pas op voor bijwerkingen

Vooral Propecia kent een aantal serieuze bijwerkingen waar rekening mee moet worden gehouden. Zo kan het erectiestoornissen en libidoproblemen veroorzaken. Ook mogen zwangere vrouwen niet met de werkzame stof finasteride in contact komen. Dit geldt niet alleen voor een directe aanraking met de tabletten, maar ook voor sperma van mannen die Propecia gebruiken. Bij eventuele zwangerschappen is het risico op afwijkingen aan het ongeboren kind aanwezig. Bovendien zijn de lange termijn gevolgen van het gebruik van dit medicijn nog niet voldoende onderzocht stellen de wetenschappers.

Voedingssupplementen bieden uitkomst

De haren hebben diversevoedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en gezond te blijven, zoals vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren. Voor een groot deel kan het lichaam deze stoffen via de voeding opnemen. Soms kan het echter zinvol zijn om voedingssupplementen te gebruiken. Dit geldt vooral voor een aantal sporenelementen, vitamine B (biotine) en de aminozuren arginine, cysteïne en glutamine.

Vooral biotine (ook wel vitamine B7 of B8 genoemd) is erg belangrijk voor het weerstandsvermogen van het haar. Een Zwitsers onderzoek toonde onlangs aan dat de combinatie van cysteïne en biotine bijzonder effectief werkt bij het behandelen van diffuse haaruitval. Verder bleek dat deze stoffen ook leiden tot een toename van het aantal haren in de groeifase en daarom ook bij androgenetische haaruitval prima kunnen worden ingezet.

Lees meer