Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval komt niet alleen bij mannen voor

Het lijkt soms zo dat kaalheid en haaruitval alleen bij mannen voorkomt. Toch is dit niet het geval: zowel mannen als vrouwen lijden onder het fenomeen haarverlies.

Vrouwen zijn wat haaruitval betreft minstens zo gevoelig als mannen. Mooi, vol en glanzend haar wordt immers geassocieerd met fysieke gezondheid, aantrekkingskracht en schoonheid.

Daarom zijn vrouwen misschien ook wel eerder geneigd om middelen te gebruiken die de conditie van het haar verbeteren, zoals voedingssupplementen met aminozuren, vitaminen en mineralen. Dit zijn immers essentiële microvoedingsstoffen voor gezonde haren. De oorzaak van haaruitval bij vrouwen hangt vrij vaak samen met het volgen van bepaalde diëten. Helaas houden vrouwen namelijk niet altijd een uitgebalanceerd voedingspatroon aan tijdens het afvallen, waardoor er tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Het verliezen van de kilo’s gaat in dat geval letterlijk ten koste van het haar.

Haaruitval bij vrouwen kan – net als bij mannen – verschillende oorzaken hebben. Ook zijn er net als bij mannen verschillende vormen van haarverlies te onderscheiden. Voordat er een behandeling wordt gekozen, is het daarom belangrijk om te weten te komen welke oorzaak er aan ten grondslag ligt. Om dit uit te vinden, is het handig om een afspraak te maken met de huisarts of een dermatoloog.

Diffuse haaruitval – een veel voorkomend vrouwenprobleem

Diffuse haaruitval, ook wel onder de namen alopecia diffusa en telogeen effluvium bekend, komt voornamelijk bij vrouwen voor. Bij deze vorm van haaruitval komen ongebruikelijk veel haren in de uitvalfase terecht doordat de haarcyclus verstoord is. Het haar wordt merkbaar en zichtbaar dunner. We spreken van alopecia diffusa wanneer het haarverlies over de hele hoofdhuid verdeeld is en zich niet concentreert op bepaalde plekken.

Alopecia diffusa kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het een gevolg zijn van bloedarmoede of (stofwisselings-)ziektes die met hoge koorts of het gebruik van geneesmiddelen zoals retinoïden, anticonceptiemiddelen of bloedverdunners gepaard gaan. Ook kan een onvoldoende werking of infectie van de schildklier de boosdoener zijn. Zwangerschappen en de overgang hebben ook vaak een relatie met diffuus haarverlies en tot slot kan ook extreme stress een rol spelen. Wetenschappers in Zwitserland hebben onlangs geconstateerd dat het gebruik van vitamine B (biotine) en zwavelhoudende aminozuren zeer effectief kan zijn bij het behandelen van alopecia diffusa.

Alopecia androgenetica uit zich op verschillende wijze bij mannen en vrouwen

Alopecia androgenetica, ook wel androgenetische of erfelijke alopecia genoemd, is de Latijnse naam voor de meest voorkomende vorm van haaruitval. Alopecia androgenetica ontstaat onder invloed van androgenen: de ‘mannelijke’ hormonen. Voor de duidelijkheid: dit soort haaruitval komt zowel bij mannen als vrouwen voor, zij het bij vrouwen in lichtere mate en in een andere vorm. Het wordt veroorzaakt doordat het hormoon dihydrotestosteron (DHT) zich hecht aan de cellen van de haarfollikels, waardoor het verloop van de groeifase van het haar sneller is en de schacht van het haarzakje wordt verkleind. De verkorte groeifase van het haar en verschrompelde haarzakjes zorgen ervoor dat er bij mannen sprake is van kaalheid en dat vrouwen vaak te maken krijgen met een diffuse vorm van haaruitval. De beruchte terugwijkende haarlijn die ook wel inhammen worden genoemd en kale plekken op de kruin zijn typerend voor androgenetische alopecia bij mannen. Bij vrouwen begint deze vorm van haaruitval meestal bij de scheiding boven op het hoofd en verloopt het meer diffuus.

Bij vrouwen komt alopecia androgenetica vaak voor nadat zij een behandeling voor borstkanker hebben ondergaan. De eerder aangehaalde Zwitserse wetenschappers adviseren vrouwen om bij alopecia androgenetica bepaalde voedingssupplementen in te nemen. Hierbij moet worden gedacht aan biotine (vitamine B) en zwavelhoudende aminozuren als cystine. Tijdens het onderzoek bleek namelijk dat dit resulteert in een toename van het aantal haren in de groeifase.

Alopecia areata bij vrouwen

Alopecia areata (de naam betekent ‘pleksgewijze kaalheid’) is na androgenetische alopecia de meest voorkomende vorm van haaruitval in Nederland en uit zich bij vrouwen op dezelfde wijze als bij mannen. Het is een aandoening waarbij er vrij plotseling ronde of ovaalvormige kale plekken ontstaan in de behaarde gebieden, wat een nogal verontrustende aanblik kan geven. Alopecia areata wordt ook wel celsis areata of alopecia circumscripta genoemd en kan op elke leeftijd optreden, bij zowel mannen als vrouwen. Een ontsteking van de haarwortels belemmert de haarwortels in hun functie, waardoor hieruit enkel nog misvormde, gemakkelijk afbrekende en uiteindelijk helemaal geen haren meer groeien.

Over de mogelijke oorzaken van alopecia areata zijn de wetenschappers het nog niet helemaal eens. Mogelijk is er sprake van een erfelijke factor. Men vermoedt ook dat bepaalde auto-immuunziekten (ziekten die veroorzaakt worden door de productie van antistoffen tegen onderdelen van het eigen lichaam, in dit geval de haarwortels) een rol kunnen spelen. Maar ook een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van allergieën, schildklierproblemen, infecties en psychologische factoren (zoals stress) lijken hiermee een verband te hebben.

Lees meer