Haaruitval: welke alternatieven zijn er voor medicijnen?

Hoewel haaruitval natuurlijk niet onder de noemer ernstige ziekten valt en daarom ook geen prioriteit heeft op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, zijn er in de afgelopen jaren toch een aantal interessante onderzoeken gedaan. Dankzij deze nieuwe inzichten kon een aantal innovatieve behandelmethodes en geneesmiddelen worden ontwikkeld. Deze medicijnen zijn in verschillende vormen beschikbaar: als zalf, tinctuur of tablet. Mannen en vrouwen blijken baat te hebben bij verschillende middelen en doseringen, afhankelijk van de oorzaak van hun haarverlies.

Let op: bijwerkingen

De bekende, uitsluitend op doktersrecept verkrijgbare geneesmiddelen ter behandeling van haaruitval beïnvloeden de hormonen in het lichaam. Hierdoor hebben ze ook verschillende bijwerkingen en gevolgen. Zo mogen zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden niet met deze middelen in aanraking komen omdat ze het ongeboren kind kunnen beschadigen. Dit geldt onder andere voor de werkzame stoffen finasteride (Propecia®), dutasteride (Avodart®) en verschillende anticonceptiepillen die worden voorgeschreven bij huid- en haarproblemen. Andere stoffen zoals minoxidil (Regaine®) zijn receptvrij en worden ingezet tegen haarverlies door ze als tinctuur of zalf op de hoofdhuid aan te brengen. Voor mannen en vrouwen gelden hierbij verschillende doseringen. Verder worden ook stereo-isomeer producten zoals alfatradiol (Pantostin® en Ell-Cranell® alpha) ingezet bij pleksgewijze haaruitval (alopecia areata) en ontstekingen van de hoofdhuid, evenals cortisonpreparaten en steroïden. Deze worden zowel door mannen als vrouwen gebruikt.

Natuurlijke producten

Diffuse haaruitval kan het effectiefst worden aangepakt met behulp van natuurlijke middelen, supplementen en gezonde voeding. Hoe eerder men hiermee begint, des te beter zijn de resultaten. Naast receptvrije voedingssupplementen die meestal cystine, zink, biotine, aminozuren en vitamine-B-complex bevatten, bestaan er ook talrijke shampoos, ampullen en haarlotions ter ondersteuning.

Inmiddels is de samenhang tussen het innemen van de juiste voedingsstoffen en de gezondheidstoestand van het haar duidelijk vastgesteld in wetenschappelijk onderzoek. Cystine vormt de belangrijkste component in keratine en vitamine B1 en B5 spelen een belangrijke rol bij de celdeling, inclusief de ontwikkeling van nieuwe haarcellen. Biotine, eveneens zonder recept verkrijgbaar, is net als cystine belangrijk voor het vormen van keratine. Voor een gezonde huid, gezond haar en mooie nagels zijn zowel keratine als biotine noodzakelijk. Het is dus belangrijk om deze stoffen in voldoende mate binnen te krijgen. Wanneer dit niet via de voeding het geval is, kan men ze via voedingssupplementen innemen.

Deze supplementen kunnen levenslang worden gebruikt om de haargroei te stimuleren en ondersteunen. Met de eerste positieve resultaten mag men na ongeveer twee maanden rekenen. Het zijn natuurlijk geen middelen die na één nacht een wonderen kunnen bewerkstelligen – ze hebben enige tijd nodig om hun werking optimaal te kunnen ontwikkelen.

Bij producten die finasteride bevatten kan men pas na zes maanden rekenen met de eerste resultaten. Maar ook hier geldt: hoe eerder men met de behandeling begint, des te eerder men succes behaalt.

Uiteraard is het belangrijk om realistisch te blijven. Mensen die nog slechts een paar haren op hun hoofd hebben, kunnen geen volle haarbos verwachten na het gebruik van dergelijke producten. Daarom nogmaals: red wat er te redden valt – hoe eerder hoe beter!

De eerste resultaten zijn na ongeveer twee maanden merkbaar. Bij finasteride preparaten moet men zelfs zes maanden geduld hebben.  Hoe eerder je start met de behandeling, des te succesvoller het kan zijn. Wie slechts een paar haren op het hoofd heeft weet dat er niet veel te redden valt met het gebruik van dergelijke producten.

Op tijd ingrijpen is de effectiefste behandeling bij haaruitval

Toch grijpen we vaak te laat in en laten we belangrijke kansen liggen. Vooral op het gebied van gezonde voeding zijn we soms te gemakzuchtig om dingen te veranderen en ons voedingspatroon aan te passen. Dat kost immers meer moeite dan het kopen van een bijzondere shampoo tegen haaruitval. Bovendien heeft men ons via de paradigma’s van de moderne geneeskunde ingeprent dat alles op te lossen valt met medicijnen. Het is echter zo dat medicijnen vaak niet de oorzaak van het probleem aanpakken, maar er vooral op gericht zijn de klachten weg te werken. Een hormonale stoornis of tekort aan bepaalde voedingsstoffen is met medicijnen niet op te lossen! Met behulp van supplementen en aanpassingen aan het voedingspatroon is het wél mogelijk om problemen bij de wortel aan te pakken. Het is daarbij van groot belang om hier zo vroeg mogelijk te beginnen na het vaststellen van de klachten, om de schade zoveel mogelijk te beperken. Zorg ervoor dat het gezegde “als het kalf verdronken is, dempt men de put” niet van toepassing zal zijn op uw persoonlijke situatie! Elke haar die behouden kan worden, is er één!

Lees meer